
Jongeren voor duizenden euro’s gedupeerd
Jongeren vanaf 18 jaar worden op verschillende wijzen financieel opgelicht door veelal criminele leeftijdsgenoten. Zij zorgen ervoor dat jongeren diep in de schulden belanden doordat zij hun slachtoffers een telefoonabonnement of een persoonlijke lening laten afsluiten onder valse voorwendselen.
Telefoonoplichting
Wat is de werkwijze? De criminelen zoeken vage bekenden op of maken via internet een afspraakje. De jongeren worden meestal misleid met mooie beloften of onder bedreiging overgehaald door de daders om bij meerdere telecomwinkels een abonnement af te sluiten, waarbij zij een mobiele telefoon krijgen. Het slachtoffer wordt wijsgemaakt dat dit abonnement de volgende dag kan worden opgezegd omdat de crimineel een bekende heeft binnen de telecomsector die het contract ongedaan kan maken. Zo wordt de indruk gewekt dat niemand hier nadeel van zou ondervinden. De jongere wordt geld beloofd omdat de telefoons worden doorverkocht.
De abonnementen en de daarbij behorende mobiele telefoons moeten vervolgens bij de ‘opdrachtgevers’ in worden geleverd. Deze mobieltjes worden vervolgens door de opdrachtgevers onder andere via internet verkocht.
Nadat de jongere de mobieltjes heeft afgeleverd hoort hij niets meer van de crimineel. Het beloofde bedrag wordt niet uitgekeerd en de schrik slaat het slachtoffer om het hart, wanneer na enige tijd de rekeningen van de providers binnenkomen. Met de mobieltjes die op naam van het slachtoffer zijn gekocht, blijkt driftig te zijn gebeld. De benadeelde zit met hoge telefoonrekeningen en met de abonnementskosten die niet snel op te zeggen zijn. Het abonnement is meestal voor meerdere jaren afgesloten.
Politie Hollands Midden heeft dit jaar van negen jongeren aangifte opgenomen die met deze vorm van telefoonoplichting te maken hebben gehad. In totaal zijn 41 telefoonabonnementen afgesloten. De jongeren komen uit Leiden, Zwammerdam, Hillegom (2x), Boskoop, Waddinxveen, Alphen, Warmond en Gouda.
Tijdens een recent onderzoek door de recherche Rijn- en Veenstreek zijn in augustus vijf verdachten in verband met een aantal van deze oplichtingszaken aangehouden. Eén 19 jarige-, één 20 jarige-, één 21 jarige-, één 28 jarige- en één 33 jarige man, allen woonachtig in de gemeente Waddinxveen. Tegen hen is een dossier opgemaakt ten behoeve van justitie. Daarin wordt tevens een zogeheten ontnemingsrapportage opgenomen zodat de Officier van Justitie het financiële voordeel van de verdachten terug kan vorderen.
De maximale gevangenisstraf voor oplichting is 4 jaar.
Oplichting bij afsluiten persoonlijke lening
De oplichting bij het afsluiten van persoonlijke leningen gaat veelal op dezelfde wijze. De jongeren worden ingepalmd, misleid of bedreigd om een persoonlijke lening af te sluiten. De belofte is vaak dat de jongere een deel van het geld krijgt. De crimineel heeft van tevoren verteld dat hij een bekende heeft in de financiële wereld, die het aangegane contract zou kunnen vernietigen. De jongere sluit de lening, hij krijgt niets van het geld, het contract blijft bestaan en de jongere blijft zitten met de schuld van de lening.
Jongeren die met dergelijke oplichtingspraktijken te maken hebben gehad, kunnen aangifte doen bij de politie. Zij kunnen naar een politiebureau bij hen in de buurt gaan of contact opnemen met de politie via 0900-8844.